Szanowni Państwo,
w roku 2004 mieszkańcy Polski otrzymali specjalny instrument do dokumentowania wytwarzanych przez siebie tradycyjnymi metodami wyrobów żywnościowych. Tym instrumentem jest Lista Produktów Tradycyjnych (LPT), która w roku 2023 wyznaczona została ustawą z dnia 9 marca 2023 r. o rejestracji i ochronie nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności produktów rolnych i środków spożywczych, win lub napojów spirytusowych oraz o produktach tradycyjnych (Dz. U. z 2023 r.,
poz. 588).
Powyższa lista stanowi swoisty, spisywany systematycznie katalog naszych polskich żywnościowych produktów, których specyficzny charakter i właściwości wynikają z zastosowania historycznie ugruntowanych i udokumentowanych metod produkcji.
Cieszy więc fakt, że na tej ministerialnej liście odnaleźć można także nasze zachodniopomorskie perełki. Obecnie znajduje się na niej 58 produktów z Pomorza Zachodniego. Dominują produkty z kategorii: miody, napoje, wyroby piekarnicze czy warzywa i owoce, ale nie brakuje również produktów rybołówstwa, gotowych dań oraz produktów
mięsnych.
Pomorze Zachodnie to bogaty kulturowo obszar, w tym z tradycyjnymi kulinarnymi specjałami. Wiele z tych produktów i ich receptur możemy ustrzec od zapomnienia, poprzez ich wpisanie na Listę Produktów Tradycyjnych. Nasze produkty mogą stać się cząstką dziedzictwa kulinarnego naszego regionu, przyczyniając się tym samym do budowania „małych ojczyzn kulinarnych”. Należy przy tym podkreślić, że każdy kto wytwarza produkt, którego historia i tradycyjny sposób wytwarzania związane są z dawnymi i obecnymi gospodarzami tych ziem, ma szansę ubiegać się o jego wpis na LPT.