przejdź do treści
UE
dnia 07.02.2018 roku

Uczniowie Płotowskiego Witosa we Włoszech

Uczniowie z  IV klasy Technikum żywienia i usług gastronomicznych spędzili ferie  na dwutygodniowych stażach zawodowych we włoskim Forli, stutysięcznym mieście położonym w północnej części kraju około 20 kilometrów od wybrzeża Adriatyku.

 

Wyjazd organizowany był w ramach programu Erasmus+ dofinansowanego ze środków Unii Europejskiej i był poprzedzony intensywnymi zajęciami warsztatowymi doskonalącymi umiejętności językowe i interpersonalne.

 

Czternastodniowy wyjazd rozpoczął się wczesnym rankiem 14 stycznia przejazdem na lotnisko do Berlina i lotem liniami Ryanair do Bolonii, i w odwrotnej kolejności zakończył się 27 stycznia późnowieczornym powrotem do Płotów.

 

W ramach projektu uczestnicy mieli zagwarantowane pokrycie kosztów podróży, wyżywienia, zakwaterowania i ubezpieczenia, a także kieszonkowe. 

 

Jako, że nie samą pracą człowiek żyje – nie obyło się bez wyjazdów turystycznych. Uczniowie w trakcie dwóch wycieczek zwiedzili Florencję i Bolonię. W Bolonii podczas uroczystej kolacji mieli okazję poznać specjały kuchni  regionu Emilia – Romania.

 

Staże zawodowe okazały się doskonałą okazją do zdobycia nowych umiejętności zawodowych – ale przede wszystkim do poznania nowych kultur, doskonalenia znajomości języków obcych i umiejętności adaptacyjnych w nowym otoczeniu.

 

Przed nami czas na podsumowanie wyjazdu i przygotowanie następnej grupy uczniów tym razem z klasy III Technikum hotelarskiego do sierpniowego wyjazdu.

 

Łącznie w projekcie weźmie udział 24 uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Płotach kształcących się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa.

 

 

Wszyscy uczniowie otrzymają certyfikaty potwierdzające odbycie stażu zawodowego we Włoszech.







powrót
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
ZGODA