Uczniowie z IV klasy Technikum żywienia i usług gastronomicznych spędzili ferie na dwutygodniowych stażach zawodowych we włoskim Forli, stutysięcznym mieście położonym w północnej części kraju około 20 kilometrów od wybrzeża Adriatyku.
Wyjazd organizowany był w ramach programu Erasmus+ dofinansowanego ze środków Unii Europejskiej i był poprzedzony intensywnymi zajęciami warsztatowymi doskonalącymi umiejętności językowe i interpersonalne.
Czternastodniowy wyjazd rozpoczął się wczesnym rankiem 14 stycznia przejazdem na lotnisko do Berlina i lotem liniami Ryanair do Bolonii, i w odwrotnej kolejności zakończył się 27 stycznia późnowieczornym powrotem do Płotów.
W ramach projektu uczestnicy mieli zagwarantowane pokrycie kosztów podróży, wyżywienia, zakwaterowania i ubezpieczenia, a także kieszonkowe.
Jako, że nie samą pracą człowiek żyje – nie obyło się bez wyjazdów turystycznych. Uczniowie w trakcie dwóch wycieczek zwiedzili Florencję i Bolonię. W Bolonii podczas uroczystej kolacji mieli okazję poznać specjały kuchni regionu Emilia – Romania.
Staże zawodowe okazały się doskonałą okazją do zdobycia nowych umiejętności zawodowych – ale przede wszystkim do poznania nowych kultur, doskonalenia znajomości języków obcych i umiejętności adaptacyjnych w nowym otoczeniu.
Przed nami czas na podsumowanie wyjazdu i przygotowanie następnej grupy uczniów tym razem z klasy III Technikum hotelarskiego do sierpniowego wyjazdu.
Łącznie w projekcie weźmie udział 24 uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Płotach kształcących się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa.
Wszyscy uczniowie otrzymają certyfikaty potwierdzające odbycie stażu zawodowego we Włoszech.