przejdź do treści
UE
dnia 17.04.2018 roku

Akademia Kulinarna 2, czyli warsztaty z młodym Mistrzem Kuchni w trzebiatowskim "Herbercie"

 

Po raz drugi w ZSP im. Z. Herberta odbyły się warsztaty kulinarne poprowadzone przez absolwenta Zasadniczej Szkoły Zawodowej z „Herberta” Tomasza Grzelakowskiego. Na profesjonalnie przygotowanych stanowiskach ustawiło się pięć drużyn z trzebiatowskich szkół: uczniowie ze Szkoły Podstawowej Nr 1, Szkoły Podstawowej Nr 2, Gimnazjum im. Książąt Pomorza Zachodniego, uczniowie „Herberta” z klasy Ib oraz profesorowie – Maria Akida oraz Zbigniew Kupczyk.

 

Pod czujnym okiem Mistrza uczestnicy  kolejno wykonali: przystawkę – tartinki capresse i tartinki z wędzoną makrelą i koprem; danie główne – sałatkę włoską z krutonami ziołowymi oraz deser – śniadaniową fantazję.  Wszyscy z dużym zadziwieniem obserwowali kolejno dodawane składniki, które pozornie wydawały się nie do połączenia. Bo, czy mogą smakować pomidor i powidła truskawkowe albo banan i kiwi posypane pieprzem? Okazuje się, że tak. Trzeba być tylko otwartym na nowe smaki – jak mówi Tomasz. Wykonane potrawy zostały bardzo starannie ułożone na talerzach, a następnie finezyjnie ozdobione np. kwiatkami bratka czy pachnącej bazylii.

 

Imprezie towarzyszyła miła atmosfera i radość z wykonywanych potraw. Uczestnicy wykazali się dużą sprawnością w krojeniu, siekaniu, mieszaniu. Każdy z nich miał okazję podzielić się wrażeniami oraz dotychczasowymi doświadczeniami w kuchni.

 

Na koniec wszyscy uczestnicy wraz z licznie przybyłą publicznością degustowali przygotowane potrawy.

 

Akademia Kulinarna została przeprowadzona w ramach promocji szkolnictwa zawodowego. 

 







powrót
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
ZGODA