Przyrządzanie potraw sprawia wiele przyjemności i może być wspaniałą zabawą. 26 kwietnia grupa wychowanków Młodzieżowego Ośrodka Socjoterapii w Waniorowie przeżyła fantastyczną przygodę kulinarną pod okiem Pana Tomasza Grzelakowskiego z Akademii Kulinarnej. Bezpośredni udział w warsztatach kulinarnych wzięły cztery dwuosobowe drużyny złożone z wychowanków, jedna dwuosobowa drużyna nauczycieli, kolejną drużynę utworzyła goszcząca w ośrodku Pani Ewelina Szydlik - inspektor w Wydziale Edukacji Starostwa Powiatowego w Gryficach razem z Panem Tomaszem Grzelakowskim. Warsztaty kulinarne zostały podzielone na dwa etapy: I etap część teoretyczna, wszyscy uczestnicy napisali test wiedzy na temat zdrowego żywienia. Następnie część praktyczna, która była niezwykle inspirująca, w sposób profesjonalny i z dużym zaangażowaniem przeprowadzona pod okiem Pana Tomasza Grzelakowskiego. Obejmowała ona przygotowanie przez każdą drużynę przystawki: tartinki capresse, tartinki z wędzoną makrelą i koprem, dania głównego: sałatka włoska z krutonami ziołowymi oraz deseru: śniadaniowa fantazja. Podczas warsztatów kulinarnych młodzież oraz osoby je dopingujące poznały tajniki kuchni oraz zasady dobrych obyczajów przy stole. W planie zajęć uwzględnione zostały również zagadnienia z zakresu higieny, organizacji pracy w kuchni, zdrowego odżywiania i odpowiedniej diety. Program wyszedł naprzeciw zainteresowaniom dzieci. Miał na celu rozwijanie postawy twórczej, przyczyniającej się do pełniejszego rozwoju osobowości dziecka. Pan Tomasz Grzelakowski pokazał niezwykły talent kulinarny ale i również takt pedagogiczny.